Duurzaam opgewekt

Samen inkopen, samen besparen, samen duurzaam

Onze energiebehoefte uiteindelijk CO2 neutraal

 

ECM wil graag haar bijdrage leveren aan de duurzame opwekking van energie. Dat betekent dat wij op zoek moeten naar manieren om onze energie CO2 neutraal op te gaan wekken. Hiervoor zijn op dit moment een beperkt aantal haalbare technieken beschikbaar: windenergie, zonne energie en bio massa. Alle technieken hebben een impact op onze leefomgeving. Ze vragen ruimte in ons landschap, hebben invloed op onze elektrische logistiek en vragen een andere manier om na te denken hoe ons energielandschap er uit moet gaan zien.

Wij als ECM willen wel heel duidelijk aangeven dat ECM niet kiest voor locaties waar duurzame opwekking kan worden gerealiseerd. Die keuze ligt bij de gemeente en die borgt dit middels wet- en regelgeving. Wat ECM wel ziet is dat onze gemeenschap heel veel energie nodig heeft. En die energie wordt nog steeds voor een groot deel opgewekt door fossiele brandstoffen. En dat draagt niet bij aan een CO2 neutrale energiebalans. Ons doel om in 2050 CO2 neutraal te zijn, is nog heel ver weg, niet alleen in tijd, maar ook in haalbaarheid.

Daarom stelt ECM als doelstelling dat de energie die Meierijstad verbruikt, zo veel als mogelijk ook duurzaam wordt opgewekt. En dat bij voorkeur binnen onze eigen gemeentegrenzen. Daarnaast streeft ECM ook een energiemix na. Dat betekent dat de duurzame energie moet worden opgewekt door meerdere bronnen: zon, wind, biomassa (alleen als lokaal gewonnen brandstof) en andere alternatieven. En mogelijkheden om duurzame energie uiteindelijk efficiënt en goedkoop op te slaan, horen hier ook bij.

 

Hier komt Schijndelstroom vandaan

Bio Energiecentrale Schijndel
Een deel van de Stroom uit Meierijstad wordt opgewekt uit schoon resthout van Houtindustrie Schijndel BV, waar BES sinds 1997 onderdeel van is. In totaal produceert BES ongeveer 8 miljoen kWh waarvan zo’n 1 miljoen kWh beschikbaar is gesteld voor consumenten.

Zonnepark I
Sinds april 2016 is het eerste zonnepark van Schijndel operationeel. Hier wordt honderd procent duurzame energie opgewekt uit 224 zonnepanelen. Bekijk onze speciale pagina voor meer informatie.

Zonnepark II
Sinds april 2019 is Zonnepark II operationeel, op het tweede dak van de milieustraat in Schijndel waarop nog eens 220 panelen zijn geplaatst door ECM.

Vandebron
Vandebron is de eerste online marktplaats waar duurzame energie (stroom en gas) rechtstreeks van de bron te koop is. Vandebron is gebruiksvriendelijk; zij regelen de overstap en uw gegevens zijn transparant en inzichtelijk vermeld in uw persoonlijke profiel.

Veelgestelde vragen (en antwoorden) over Schijndelse Stroom

Ben ik echt goedkoper uit met Schijndelse Stroom?

Ten opzichte van Essent bent u gemiddeld goedkoper uit, maar het hangt altijd af van uw persoonlijke situatie. De enige manier om dat uit te rekenen is om op de website van Vandebron uw gegevens in te voeren. U krijgt dan direct in beeld hoe veel u gaat betalen.

Verdient de energiecoöperatie iets aan Schijndelse Stroom?

De energiecoöperatie krijgt van Houtindustrie Schijndel (via de producentencommissie) een kleine vergoeding van € 0,0035 (lees: bijna een halve cent) per kWh. Dit komt dus niet boven op de prijs die consumenten betalen, maar gaat af van de prijs van de energieleverancier.

Moet ik lid zijn om gebruik te maken van Schijndelse Stroom?

Nee, iedereen kan zich aanmelden voor Schijndelse Stroom. Het is natuurlijk wel fijn als u lid wordt omdat u de coöperatie dan een (financieel) steuntje in de rug geeft. Maar het is geen must. Lid worden? Klik hier.

Kan ik ook gas bij Vandebron afnemen?

Jazeker. Wanneer u overstapt op Schijndelse Stroom kunt u aanvinken ook gas bij Vandebron te willen afnemen. Omdat het nog niet mogelijk is op landelijke schaal groen gas aan te bieden, levert Vandebron aardgas van Gasterra uit Groningen met CO2-compensatie van de Gold Standard. Dit is het strengste keurmerk op gebied van klimaatcompensatie, en naast het terugdringen van CO2, leveren deze projecten ook een bijdrage aan de lokale samenleving. Op de website van Vandebron leest u hier meer over.

Schijndelse Stroom is uitverkocht, wat nu?

We werken hard aan uitbreiding van het aanbod. Niet alleen bij de HIS, maar ook met ons toekomstige Zonnepark Schijndel: 224 zonnepanelen op het dak van de milieustraat. De stroom die we hier gaan opwekken, goed voor ongeveer 17 huishouders, wordt ook verkocht als Schijndelse Stroom. De investeerders in het zonnepark, een dertigtal Schijndelaren, krijgen voorrang. Als u het inschrijfformulier onderaan deze pagina invult, houden we u op de hoogte van het aanbod. En ondertussen blijven we werken aan uitbreiding van Schijndelse Stroom.

Wat is Schijndelse Stroom precies?

Bio Energiecentrale Schijndel en Zonnepark Schijndel leveren stroom aan het nationale net en u haalt uw stroom van hetzelfde net. Er is geen fysieke verbinding tussen uw energiebron en uw huis, want dan zou er een stroomlijn gespannen moeten worden van uw energiebron naar uw huis. Vandebron werkt als een marktplaatsplatform waar vraag en aanbod direct bij elkaar komen en maakt de financiële en administratieve koppeling. De stroomprijs die u betaalt aan Vandebron gaat 100% naar de door u gekozen energiebron (naar Bio Energiecentrale Schijndel of Schijndelstroom B.V.) en de hoeveelheid stroom die u verbruikt wordt dus ook opgewekt door uw energiebron. U heeft dus twee garanties: u weet precies waar uw stroom wordt opgewekt en waar uw geld naartoe gaat. Deze garantie krijgt u in de vorm van een stroombron-certificaat dat samen met uw jaarafrekening in uw persoonlijke profiel bij Vandebron verschijnt.

 

Contact